Gå tillbaka

Saarioinen | Huittinen

”Vi har krävande processer och många olika produktgrupper med olika produktionsanläggningar. Vår nya intelligenta byggnadsteknik hjälper oss att uppnå hög produktkvalitet och produktionshygien, liksom goda arbetsförhållanden och arbetssäkerhet. Vi vill att våra medarbetare ska bli ännu mer produktiva och glada på jobbet."

Pauliina Annola, fabrikschef, Saarioinen

2,7

Livscykelbesparingar, mil. euro

24 %

Koldioxidavtryck

18 %

Energibesparing

Digitalisering av byggnadstekniken var kärnan i energirenoveringen av Saarioinens fabrik. Byggnadsautomation, ventilation, värmehantering, kylning och belysning moderniserades till en intelligent helhet som styrs av LeaseGreens molnbaserade tjänst för energi- och villkorshantering.

LeaseGreen genomförde investeringen i energieffektivitet i Huittinen-fabriken som ett nyckelfärdigt projekt från design till installation och övervakning. Arbetet omfattade modernisering av luftbehandlingsaggregaten och frånluftsfläkten, förnyelse av pumparna i värmekretsen och ökning av kylkapaciteten i fabrikens bäravdelning samt utbyte av lysrörsbelysning mot LED-belysning. Ventilationsstyrningen har anpassats till behoven och belysningsbehovet har optimerats med hjälp av sensorstyrning.

Anläggningen kommer att minskakoldioxidutsläppen med mer än 500 ton per år, vilket motsvarar koldioxidavtrycket från cirka 120 villor. Genom att öka kylkapaciteten förbättras arbetsförhållandena för de anställda, särskilt på bäravdelningen där tillagningen av sylt och marmelad värmer upp lokalerna. De nya ventilationslösningarna kommer att minska känslan av drag och bidra till att säkerställa den höga kvaliteten på Saarioinens produkter.

Saarioinen, ett familjeägt företag som är ett av de ledande företagen inom livsmedelsindustrin, startade sin produktion i Huittinen 1972. Produktionsanläggningarna har utvidgats flera gånger sedan dess och idag omfattar fabriken en yta på 24 000m2. Fabriken producerar Finlands mest populära sylter, som marknadsförs under varumärkena Saarioinen och Dronningholm, samt bland annat vispad gröt, sallader och salladsdressingar.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om energieffektivitet så får du aktuell information, nya perspektiv och användbara tips om hur du kan optimera prestandan i din fastighet. Vårt nyhetsbrev kommer till din inkorg en gång i månaden.

    Genom att prenumerera på nyhetsbrevet samtycker jag till att mina uppgifter lagras i enlighet med vår integritetspolicy.