Moderniseringen av ventilationssystemet kommer att förbättra energieffektiviteten i Saarioinens fabrik i Valkeakoski och kyla ner förhållandena i bageriavdelningen. Snart kommer det att gå åt mindre energi och svett för att tillverka dina favoritpizzor.
Hur känns det att försörja sig på att baka pizzor på sommaren? Från och med juni kommer de Saarioinen-pizzor som alla finländare känner till att bakas under bekvämare förhållanden när energirenoveringen av fabriken i Valkeakoski är klar. Samtidigt kommer uppvärmningskostnaderna att minska avsevärt.
”Det brukar bli varmt här på sommaren. Temperaturerna kan nå upp till 30 grader Celsius", säger Harri Merisalo, fabrikschef. ”Det är inte så konstigt när ugnarna står på 16 timmar om dygnet."
Den energirenovering som kommer att påbörjas i fabriken innebär bland annat att luftkonditioneringssystemet kompletteras med värmepumpskylda radiatorer, vilket kommer att bidra till att sänka topptemperaturerna till lägre nivåer än idag.
”Efter renoveringen kommer vi att kunna hålla utomhusluften sval, runt 22-24 grader Celsius, även när det är som varmast", säger Merisalo.
Förutom förbättrade förhållanden kommer energirenoveringen att spara betydande pengar och minska reparationsskulden och koldioxidutsläppen från 1980-talsfabriken. Valkeakoski-fabrikens energiräkning för uppvärmning kommer att minska med nästan en tredjedel. Beroende på utvecklingen av fjärrvärmepriserna kommer avkastningen på investeringen att vara mellan 13% och 20%.
”Det kan tyckas att en liten del av fördelarna med energirenovering går förlorade i kylning. Det är dock av yttersta vikt för oss att förbättra villkoren och välbefinnandet för våra medarbetare."
Varje steg är en större utmaning än det föregående
Saarioinens fabrik i Valkeakoski har en yta på cirka 21 000m2 och byggdes i två etapper. Bageriet stod färdigt 1988 och köttfabriken 1995. I köttfabriken tillverkas olika köttprodukter, bland annat hela köttstycken. Bageriet tillverkar salta snacksprodukter - pizzor, grahamskex och riskakor. Mer än 12 miljoner av de ikoniska pizzorna på 200 gram tillverkas i Valkeakoski varje år.
Totalt arbetar cirka 220 Saarioinen-anställda vid fabriken i Valkeakoski.
Energirenoveringen i Valkeakoski i våras är inte den första, och Saarioinen har förbättrat energieffektiviteten i sina fabriker under lång tid.
Den aktuella energirenoveringen innebär att ventilationen i bageridelen av Valkeakoski-fabriken moderniseras och att tilluftsvärmepumpar används för kylning och uppvärmning av ventilationen. Dessutom kommer byggnaden att anslutas till LeaseGreens fjärroptimeringstjänst, som ska säkerställa att den nya tekniken fungerar som avsett och att de utlovade besparingarna realiseras.
Energirenoveringen av Saarioinen planeras och genomförs av LeaseGreen, Finlands ledande företag som specialiserar sig på energieffektivitet och förbättring av industriella processer för stora byggnader. Förra året genomförde LeaseGreen en energieffektiviseringsinvestering i Saarioinens fabrik i Huittinen.
”Min erfarenhet av Huittinen har varit god. Därför är det naturligt och enkelt för oss att fortsätta vårt samarbete med LeaseGreen. Dessutom var deras planer övertygande redan från början", säger Harri Merisalo, fabrikschef.
Merisalo, som tidigare arbetade som teknisk chef på Saarioinen, har varit involverad i många energieffektiviseringsprojekt. Han säger att de första energieffektiviseringsåtgärderna alltid är de mest lönsamma och uppenbara.
”Låt oss först få russinen ur kakan. Det är svårare att hitta nästa energibesparingsmål, och det blir svårare hela tiden."
Saariois och anläggningschefen Merisalo har dock redan idéer om nästa steg för att förbättra energieffektiviteten i Valkeakoski-anläggningen.
”Spillvärme finns fortfarande tillgänglig för återvinning. Vi undrade bara var vi skulle kunna använda den."
Thomas Luther, Managing Director på LeaseGreen, berömmer Saarioinens långsiktiga arbete med att förbättra energieffektiviteten.
”Saarioinen gör ett värdefullt arbete. Vi är glada över att få vara med och fundera på och implementera nya, smartare sätt att förbättra energieffektiviteten inom industrin."
”Jag tror att koldioxidavtryck under de kommande åren kommer att bli lika vanligt som att korven är laktosfri. Konsumenterna kommer då att kunna välja i butiken om de vill köpa produkter som är lokalt producerade och har ett lågt koldioxidavtryck. I en sådan situation har företag som Saarioinen en stark position."
Ytterligare information
Fabrikschef Harri Merisalo
Saarioinen Oy, Valkeakoski
+358 50 576 4664
harri.merisalo@saarioinen.fi
Thomas Luther, VD
LeaseGreen
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com